Kun saavut hierontaan terveydellisen syyn (erilaiset kiputilat, lihasten rentoutus tai aktivointi, palautuminen tms.) vuoksi ja haluat tehokkaampia ja pysyvämpiä tuloksia, tarvitset todennäköisesti hierontakäsittelyn lisäksi muutakin. Muun terveydenhuollon ohella myös manuaaliterapiassa tulisi pyrkiä hoidon/käsittelyn lisäksi auttamaan sinua ongelmasi aiheuttajan ymmärtämisessä, itsenäisten kuntoutustoimenpiteiden opettelussa ja kehotietoisuutesi lisäämisessä. Voit sen jälkeen itse aktiivisesti edistää ongelman pysyvää korjautumista. Hyödynnän avustamisessasi koko koulutuspohjaani.
Ohjaus ja terveysneuvonta
Hieronnan hoitopolku
Esitiedot ja riittävän kattava tilannearvio
Saapuessasi ensimmäisen kerran hierontaan pyrin kysymään sinulta ensin olennaisia tietoja liittyen terveydentilaasi, sekä tarkentavia tietoja liittyen hieronnan tarpeeseesi. Teemme lisäksi tarvittavat testit ja tarkastukset, jotka antavat tietoa tämänhetkisestä kehosi tilasta. Kokonaisuudessaan ensimmäinen osuus ei vie pitkää aikaa, mutta on silti tärkeä osa ongelmasi syyn selvittämistä. Alku koostuu seuraavista:
-
- Terveystiedot ja kuvaus hoitotarpeesta
- Ryhti ja nivelliikkuvuuksien tarkastus, voimantuoton testauksia
- Hoidon suunnittelu
Hieronta
Hieronnan tulee aina olla sekä käytettyjen metodien, että hieronnan kohdistamisen suhteen perusteltua. Kuuntelen ja huomioin aina toiveesi, ja mikäli suosittelen sinulle tietyn tyyppistä hoitoa, kerron myös miksi. Tämän vuoksi esitiedot ja tilannearvio ovat niin tärkeitä hieronnan aloituksessa.Hieronnan ei tule olla kivuliasta. Yksilöllisistä ominaisuuksista ja mieltymyksistä johtuen eri ihmiselle sopivat erilaiset hierontametodit ja -voimakkuus, mutta hieronnan ei kuulu sattua. Erityisesti yllättäen tuleva kipu käsittelyssä johtaa tahdonvastaiseen lihasten jännittämiseen ja näin ollen mitätöi vaikutusta, johon hieronnalla pyritään.
Ohjeet itsenäiseen kuntoutukseen
Pyrin jokaisen hieronnan jälkeen antamaan tarvittaessa ohjeistuksia, joista sinä hyötyisit mahdollisimman paljon. Ei ole järkevää neuvoa tekemään jotain, mitä et pidä mielekkäänä tai toimivana. Ohjeet voivat olla lihasten vahvistamiseen tai venyttelyyn liittyvien harjoitteiden läpikäymistä, vinkkejä työergonomian parantamiseen työympäristössä, opastusta tietoisuuden lisäämiseen omasta kehosta ja sen asennoista, tai vaikkapa vain ehdotus siitä, millaiset kengät voisivat tukea askeltasi paremmin.Mikäli koet itsehoidolliset menetelmät mielekkääksi ja haluaisit saada niistä kattavammin lisätietoa käyntisi yhteydessä, voit mainita asiasta ajanvarauksen lisätiedoissa. Varaudun tällöin painottamaan ohjeistukseen varattua aikaa käsittelyn jälkeen ja ottamaan aikaa itse hierontakäsittelystä siinä määrin, kuin se on järkevää ja mahdollista. Käytännössä hoidan siis priorisoiden kivuliaat alueet, jotta pääset aloittamaan itsenäisen kuntoutuksesi ja kehosi vahvistamisen mahdollisimman suotuisista olosuhteista.
Käynnin jälkeen
Tavoitteeni on jokaisen asiakkaan kohdalla antaa yhdistelmä hoitoa ja ohjeita, joiden avulla asiakas saa mahdollisimman nopeasti tehokkaan avun ja kykenee tämän jälkeen itsenäisesti ylläpitämään hyvää tilannetta ilman tarvetta lisäkäynneille. Tarvittaessa suosittelen jatkokäyntiä, jonka sisältöä pystyn jo suunnittelemaan etukäteen, jos hoidettava vaiva vaatii tehostuksena saman alueen hoitamisen tai mahdollisesti hoidon suuntaamisen kokonaan uudelle alueelle. Esimerkiksi erilaiset kroonistuneet ryhtiongelmat saattavat saada alkunsa alaselästä ja/tai jaloista, mutta aiheuttavat vahvasti ongelmia myös ylävartalon alueella.Tavoitteellisen urheilun lisäksi on toki myös paljon erilaisia ammatteja ja elämäntilanteita, joiden aiheuttamien vaivojen itsenäiseksi hoitamiseksi ei ole mielekästä käyttää suuria määriä aikaa jo mahdollisesti täyteen pakatusta arjesta. Haluan toki tukea sinua mahdollisimman pitkälle itsenäiseen kuntoutukseen ja kehonhuoltoon. Mikäli jatkuva hieronnassa käyminen on kuitenkin sinulle toimivin ja helpoin vaihtoehto, niin otan sen hoitojen ajankäytön suunnittelussa huomioon ja painotan ajankäytössä enemmän varsinaista hierontakäsittelyä, kuin ohjeistuksia. Yhdessä suunnittelemme sinulle parhaiten toimivan hoitokäytännön!
Kivun hoitaminen
Lihasperäinen kipu saattaa olla paitsi lihasten ylirasituksen, myös niiden ylivenyttymisen aikaansaamaa. Tällöin lihaskireydet voivat olla muualla kuin kivuliaalla alueella ja aiheuttaa toissijaisen ongelman esimerkiksi vastakkaiselle puolelle kehoa, jossa lihakset eivät enää jaksa tehdä työtä kireitä lihasryhmiä vastaan. On siis mahdollista, että parhaan hoitotuloksen aikaansaamiseksi kivunlievityksessä hierotaankin suurimmaksi osaksi muuta, kuin kivuliasta aluetta; kivuliaalta alueelta pyritään ehkä vain poistamaan lihasperäiset yksittäiset kipupisteet hyvin kohdennetulla käsittelyllä.
Kivun hoitamisen periaatteita
Kipukohdan tai suuremman kivuliaan alueen paikallistaminen on usein kohtalaisen helppoa. Hyvin usein kiputuntemukset kasvavat ajan myötä, jos aiheuttajalle ei tehdä mitään; aluksi vain tietynlainen, joskus vasta kovempi rasitus johtaa kipuun tai särkyyn. Myöhemmin lievempikin rasitus riittää, ja lopulta levossakin on asentoja, joihin käyminen tuntuu pahalta, esimerkiksi nukkuessa.Kipu on aina merkki siitä, että jonkin asian on muututtava. Keho varoittaa asteittain kivun avulla esimerkiksi virheellisestä toiminnasta tai liiallisesta kuormituksesta, jotta pahempia tai pysyviä vaurioita ei pääsisi syntymään.
Jotta kivun hoitaminen olisi tehokasta ja tarkoituksenmukaista, teen yhdessä jokaisen asiakkaan kanssa erilaisia tutkimuksia. Niiden tarkoitus on määrittää kivun aiheuttama tekijä tai tekijät mahdollisimman tarkkaan. Käytettävät määritysmenetelmät vaihtelevat luonnollisesti asiakkaan tarpeen mukaan ja pyrin niillä optimoimaan sekä hoitomenetelmien valinnan, että niiden kohdistamisen. On huomionarvoista, että lihasten toimintahäiriö tietyllä alueella vaikuttaa lähes poikkeuksetta kokonaisuuteen; yhdestä muutoksesta lähtenyt ketjureaktio saattaa lopulta aiheuttaa eniten vaivaavan ongelman aivan muualla kehossa.
Esimerkki: vääränlainen tai kulunut juoksukenkä aiheuttaa aktiivilenkkeilijälle puutteellisen iskunvaimennuksen seurauksena kivun polveen, jolloin hän vaihtaa painotusta toiselle jalalle ja muuttaa näin ajan kuluessa lihastasapainoa ja lantion asentoa. Lopulta selkäranka alkaa vääntyä. Alarangan taipuminen sivulle saa tasapainottavan vasteen aikaan ylärangassa, joka vääntyy toiselle sivulle tasapainottaakseen virheasentoa; tuloksena voi olla toiminnallisesti syntynyt selkärangan S-mutka. Polvikipu on hyvä vihje tässä tapauksessa siihen, mikä aiheutti lopulta kipua ala- ja yläselän, ehkä jopa kaularangankin alueelle.
En pyri kivunhoidossa ensisijaisesti kanta-asiakkaisiin, vaan haluan sinun saavan minulta mahdollisimman pian tarvitsemasi avun. Hoidon on aina oltava tarkoituksenmukaista ja perusteltua. Haluan auttaa sinua myös löytämään arkeesi juuri sinulle sopivat keinot kivun aiheuttajan poistamiseksi. Yksinkertaisimmillaan tämä voi tarkoittaa jotain pientä muutosta työskentelyasentoosi, tai vaikkapa helppoa ja nopeasti tehtävää venytystä, jonka tekeminen työpäivän aikana vie sinulta vain minuutin tai kaksi.
Yleisiä lihasperäisiä kivun aiheuttajia
Hermoperäiset kipu- ja muut tuntemuksetHermo saattaa olla puristuksissa muualtakin, kuin oireilevalta alueelta. Yksittäinen suurempi hermopunos kulkee joskus kehossa pitkiäkin matkoja, ja alkumatkasta hermoon kohdistuva paine saattaa aiheuttaa tietyssä asennossa tai liikkeessä myöhemmin punoksen loppupuolella oireita, kun hermoon alkaa kohdistua riittävää vetoa tai puristusta. Esimerkkejä tyypillisistä hermo-oireista ovat äkillisten sähköiskumaisten kipupiikkien lisäksi puutuminen, voiman menettäminen osittain tai kokonaan ja pistely. Olet saattanut joskus kokea joitain näistä oireista esimerkiksi sormissa ja kämmenissä tai tietyissä paikoissa alaraajojen alueella. Hermoperäinen kipu on aina hyvä syy hakea apua ammattilaiselta, erityisesti jos kipu on jatkuvaa tai syntyy levossakin.
Ylirasittuminen ja ylivenyttyminen
Molemmat näistä altistavat lihaksen stressille, jolloin lihas pyrkii automaattisesti korjaamaan häiriötilanteen. Olet hyvin todennäköisesti joskus huomannut lihasperäisen kivun olevan erityisen voimakasta tietyssä kohdassa tai jopa useissa kohdissa; kyseisen alueen tai kohdan painaminen on kivuliaampaa kuin se olisi muualla ympäröivissä kudoksissa. Tällaiset kohdat ovat merkkejä siitä, että kyseinen lihas kompensoi joko ylirasitus tai -venytystilaa ja yrittää paikallisella, tahdosta riippumattomalla supistuksella korjata kehon virheellistä asentoa tai helpottaa lihaksen työtä sen vastuksen kasvaessa. Tahdosta riippumaton yksittäinen supistuskohta on tyypillisesti pienellä alueella ja tuntuu sormin pienenä muhkurana, joka on paitsi koholla muusta kudoksesta, myös huomattavasti arempi. Esimerkkejä tyypillisistä nykyajan aiheuttajista ovat mm. etukumaraan ylävartalon asentoon liittyvä niskan ylirasittuminen (pään asentoa ylläpidetään epäluonnollisessa asennossa) ja yläselän ylivenyttyminen (rintalihasten kireys korostaa painovoiman vaikutusta ja yläselkä pyöristyy).
Kehon pyrkiessä korjaamaan lihasepäsuhdasta johtuvia ongelmia se kykenee kuitenkin vastaamaan vain hetkelliseen tarpeeseen. Lihas menettää voimantuottokykyään merkittävästi muodostaessaan tällaisia ”lihassolmukohtia” ja ongelma pahenee. Pysyvä ratkaisu vaatii kokonaisolosuhteiden huomioimista ja käsittelyn jälkeen myös aktiivista työskentelyä oikeanlaisen lihassuhdan löytymiseen; jos olosuhteet kuormittavat jotakin paikkaa enemmän muihin nähden, tuon paikan tulee olla muita paikkoja vahvempi kestääkseen rasitusta ylikuormittumatta.