Pienistä asioista valoa arkeen
Hymyily piristää
Vaikka oletusarvoisesti hyvät asiat johtavat hymyilyyn, toimii asia päinvastaisestikin. Kunhan olet taipuvainen osoittamaan tyytyväisyyttäsi ja onnellisuuttasi avoimesti hymyillen, on sinulle melko varmasti muodostunut mielleyhtymiä hymyilyn yhdistämisestä positiivisiin tuntemuksiin. Askel tästä spontaaniin hymyilyyn ilman ilmeistä syytäkin on varsin pieni ja hymyilemällä todennäköisesti saat omaa mielialaasi kohennettua. On vaikeaa ylläpitää negatiivisia tuntemuksia, kun keskityt ilmentämään positiivisia. Lisäksi muiden ihmisten reaktio on ainakin omalla kohdallani ollut hymyyn vastaaminen (kukin omalla tavallaan) positiivisella tavalla, jos vastareaktiota on tullut. Onnellisuus tarttuu joka tapauksessa herkästi siinä missä negatiivisetkin tuntemukset; kykenet itse vaikuttamaan ympärilläsi oleviin ihmisiin omien ajatustesi lisäksi.
Pienet teot
Kiitätkö esimerkiksi saamastasi palvelusta kaupan kassalla tai syömästäsi ruuasta, kun joku muu on sen valmistanut? Täytyykö kiitos ansaita priimalla, vai saako sinulta kiitosta herkästi? Tuleeko kiitoksesta automaattisesti itsestäänselvyys, jos sitä toistetaan paljon ja usein, vai voiko ihminen silti tarkoittaa kiitostaan joka kerta?
Onko oven avaaminen tai auki pitäminen toiselle vain miesten velvollisuus naisia kohtaan? Vaatiiko ylivoimaisen paljon pysähtyä auttamaan ihmistä selkeästi ylivoimaiseksi käyvien kantamusten kanssa kauppareissulla? Täytätkö yleisissä saunatiloissa napon vedellä saunomisesi lopuksi seuraavaa saunojaa varten?
Omalla kohdallani eniten motivoiva tekijä edellä mainittujen hyvinkin pienien asioiden tekemiseksi on aina se, että vastapuolella olisin positiivisesti yllättynyt. Toisen ihmisen huomaavaisuus tai kohteliaisuus on ylikorostuneen häkellyttävää maailmassa, jossa herkästi valitetaan muiden ihmisten töykeydestä ja itsekeskeisyydestä. Toimi muiden kohdalla samoin kuin toivoisit sinua kohtaan toimittavan. Pyri jättämään väliin mahdollisesti ensimmäinen mieleen tuleva argumentti ”muut eivät kuitenkaan toimi näin”.
Ole realistinen ja opi arvostamaan itseäsi oman toimintasi kautta
Jokainen voi vastata todellisuudessa ainoastaan omasta toiminnastaan ja sen perusteella olla mielestäni oikeutettu saamaansa kohteluun. Vaikka olisikin naiivia ajatella saavansa kaikilta samanlaista kohtelua kuin itse harrastaa, on kuitenkin muistettava asioiden suhteellisuus ja sitä kautta omien vaatimusten oikeutus. Jotta voit odottaa saavasi kaikilta samanlaista kohtelua, on yhtälöstä jätettävä pois mm. vallitsevat olosuhteet (oma kiire, huono päivä jne.) ja yksilölliset luonteenpiirteet (jokaisella on omanlaisensa käsitys muiden ajattelemisen ilmentämisestä). Pääasia onkin arvostaa itseään tiedostaen toimivansa hyvien arvojen pohjalta ja epäitsekkäästi. Kun hyvä mielesi ei olekaan enää kiinni siitä, mitä itse saat vastineeksi, vaan omien tekojesi arvostamisessa, pystyt jo omalla toiminnallasi pelastamaan päiväsi. Omalla kohdallani tuo ajatusmalli on tehnyt jokapäiväisestä elämästä positiivissävytteisempää ja elämääni on sitä kautta tullut paljon ihmisiä, joita arvostan todella paljon.
Leave a Reply